JARO S POHÁDKOU

Za sedmero horami a sedmero řekami se po náročné a nudné zimě děda Vševěda s námahou zvedl od svých odborných knih a zjistil, že už je venku jaro! Zanechal všech knih, oprášil ruksak, zabalil si sváču a svůj epesní dalekohled a vyrazil směr Jičín. A jelikož je to bezva parťák, nezapomněl si do ruksaku přibalit i malou ochutnávku toho, co si pro nás chystá na velký festival. Pojďme se společně podívat, jaká jarní překvapení na nás čekají.

24. 4. započneme svoji výpravu vědeckou show od ÚDiF: Vidět zvuk, slyšet světlo. Show se uskuteční ve třech časech (8:30, 10:00, 11:30) velkého sálu K-klubu. Show si pro žáky 2. stupně základních škol připravili Otevřené zahrady Jičínska z.s.
👉PŘIHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ PRO ŠKOLY ZDE

V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Jičín IV jsme pozvali organizaci ÚDIF, aby zrealizovali science show pro žáky 2. stupně ZŠ. Lidský sluch je fascinujícím smyslem. Je téměř nemožné ho vypnout. I v odhlučněné místnosti uslyšíme alespoň tlukot našeho srdce. Co kolem nás způsobuje, že slyšíme? ÚDIF si začal hrát se zvukem. Vyráběli různé zdroje rámusu, až je napadlo: mohli bychom zvuk vidět? A mohli bychom poslouchat světlo? V představení pomocí fotobuňky vysvětlí, co je to tón, předvedou spoustu netradičních hudebních nástrojů a podíváme se, jak se dá zvuk vizualizovat světlem, a dokonce i ohněm.

29. a 30. 4. se vydáme do naší jičínské hvězdárny poslechnout si pohádky z hvězd.
👉PŘIHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ ZDE

Možná, že se nám z té hvězdné mlhoviny zatočí hlava, a tak bude nezbytné se jít trošku protáhnout na Zebín v rámci tradičního prvomájového vejšlapu.
👉Začínáme ve 14:00, sraz bude na konci lipového stromořadí v Jičíně – Sedličkách, odtud společný výstup.

4.5. zakončíme náš jarní špacír promítáním rodinného filmu Earth: Den na zázračné planetě v biografu Český Ráj.
👉LÍSTKY ZDE